„Semmit nem lehet megtanítani egy embernek. Csak segíteni benne, hogy rátaláljon önmagán belül.” (Galileo Galilei)

        Képzeld el, hogy van valaki, akinek ugyanolyan fontos a sikered, boldogulásod, mint neked. Aki bátorít, motivál, időnként provokál, de mindenekelőtt hisz benned és támogat céljaid elérésében. Aki nem ad tanácsot, nem mondja meg, mit kell tenned, helyette nyitott kérdésekkel elvezet saját magadhoz, erőforrásaidhoz, hogy olyan megoldásokat találj magadban, amikről nem is tudtál. Aki kiszélesíti a perspektívádat és olyan nézőpontokra világít rá, amikre eddig nem gondoltál.

1. Nézzünk ezzel kapcsolatban egy példát !

        Ágnes egy multinacionális nagyvállalat pénzügyi területének operatív vezetője volt, egyben édesanya. Szülési szabadság után egy szinttel alacsonyabb pozícióba térhetett vissza, amelyet nehezen fogadott el. Úgy érezte, érdemes ezt a helyzetet egy szakemberrel megvizsgálni. Beszélgetéseik során fájdalmas tüskeként jött elő újra és újra a történet a pozíció elvesztéséről, a dühről és a frusztrációról, amit ez okozott benne, kétségkívül egy véget nem érő spirálba került. A coach aktív figyelemmel, megértéssel fordult felé. Érdeklődött a jelenlegi helyzetről, hogy mit és hogyan él meg és hogyan látja a jövőben saját magát. Ágnes ekkor döbbent rá, hogy egyáltalán nem gondolkodott tisztán a jövőről, a fájdalma és meg nem értettsége elzárták a változtatás és tervezés lehetőségét. A coach tudatosításban és új perspektívák behozatalában tudott segíteni neki. Az önmagáról való gondolkodás elkezdett megváltozni. Kialakult egy jövőkép:

– Azzal szeretnék dolgozni, hogy mit kéne csinálnom a jövőben, hogy még egyszer ne történjen meg velem ez, ami most.

– Hogy néz ki a te fejedben az a magabiztos kétgyermekes női vezető, akit nem tudnak kiebrudalni?

– Aki jól tudja használni a kapcsolati tőkéjét.

– Hol vannak a te kapcsolataid most, akikre tudnál támaszkodni?

– Olyan pozíciókban, amik engem is vonzanak vállalaton belül.

– És általában a munkaerőpiacon hol vannak?

– Ja, hát igen! Erre nem is gondoltam! Jó cégeknél, HR pozícióban is vannak jó ismerőseim! Ez mondjuk igen, ez egy jó szempont, nem volt a fejemben. Velem nagyon sok ember szeretett dolgozni. És az a magabiztos női vezető, akit vizionáltunk, ő utána menne ezeknek.

– Hova jutottál a gondolkodásban?

– Most több lehetőséget látok magam előtt, mint eddig. Áldozati beállításban vagyok nagyon sok témában, nem a lehetőség oldalt látom, hanem a risket, meg a korlátokat.

– Mit kezdesz ezzel a felismeréssel?

– Kilépek az áldozati szerepből, amibe belekényszerítettem magam, a lehetőségeimre és az erősségeimre koncentrálva építem magam.

        Ágnes sokkal magabiztosabban kezdte érezni magát ezután. Meglátta magát kívülről, megismerte a mozgatórugóit és később eszerint kezdett cselekedni, a rossz érzés helyét átvette a nyugalom és magabiztosság.

2. A coaching tehát 

        A kommunikáció talán leghatékonyabb eszköze. Tudatosságnövelő szereppel bír, segít önmagunk tisztánlátásában, ezáltal segít átlendülni az elakadásokon, belső indíttatásokra támaszkodva.

       A jó coach nem ad az ügyfelének tanácsokat és kész megoldásokat. Ha így történne, azt már nem nevezhetjük coachingnak, az tanácsadás lenne. A jó coach kíséri ügyfelét, annak tempójában halad, nyitott, rugalmas és biztonságos teret hoz létre. Figyelemmel kíséri ügyfelének minden megnyilvánulását és ezt őszintén tükrözi vissza neki.

        A coaching nem tanácsadás, nem mentorálás és nem is tréning. Nem mindenre alkalmazható csodaszer, de nagyon hatékony eszköz, ha megfelelő körülmények között egy hozzáértő, érzelmileg intelligens szakértő alkalmazza.

3. A coaching az ügyfelek szempontjából

A coaching a fejlődés eszköze. Tulajdonképpen mindenkinek ajánlom, aki szeretne fejlődni, aki elakadt a megoldásokkal, demotivált, vagy szeretné irányba állítani a jövőjét.”

„Minden kérdésre létezik válasz, és ott lapul önnön magunkban, tapasztalhattam meg a meglepően jól működő coach technikáknak. Legyen a témakör akár business-szel vagy magánélettel kapcsolatos, döbbenetes felismeréseket hoztak az ülések. Minden alkalommal, egy óra alatt, érdekes mélységeket és magasságokat éltem át, köszönhetően a jól célzott és rendezett kérdéseknek.”

„A coaching eszközök révén konkrét helyzetekre tudtam hatékony megoldásokat találni, és megélhettem az élményt: ez bizony működik!”